fredag 3. juni 2016

Saft av syren och rabarber.

Denna tiden på året måste väl ändå vara naturens höjdpunkt? Med risk för att använda mig av lite väl många klichéer här, så måste det väl ändå vara så? När den känner sig mest på topp liksom? När allt verkligen visar sig från sin bästa sida i färg, växthastighet och fantastiska lukter. Nyklippt gräs. Sol och regn på asfalt och jord. Fuktig trädgård efter vattenspridarens framfart. Och så syrenen då. Älskar verkligen den lukten. 
Vet att det är många som plågas av både pollenchock och huvudvärk av just syrenen.
 Men visst doftar den helt fantastiskt?

 Och du! Visste du att man kan göra saft av just syrenen? Härligt rosa-lila, blommig saft, som också kan blandas med t ex rabarber, jordgubb eller fläder. Och den smakar faktiskt förvånansvärt lite blomma.Testa vet ja´! 





Varsågod, här kommer ett recept på syren och rabarbersaft;

Ingredienser;

40 klasar lila syrén.
6 stavar rabarber
2 liter vatten 
1,5 kilo strösocker
4 lime eller 2 citroner i skivor
1 vaniljstång
20 gram citronsyra

Skölj blommorna och rensa rabarberna. Plocka av blommorna från kvistarna. Det skall bara vara själva blomman kvar. 
Koka upp en socker och vaniljlag, låt sockret bli helt upplöst.
 Rör ned citronsyran i sockerlagen. 
(Man kan hoppa över citronsyran om man vill slippa konserveringsmedel. Då är det smart att frysa saften, för att öka hållbarheten) 

Använd ett stort, rent kärl till att göra saften i.  Jag brukar använda en helt vanlig plastspann. Varva blommor, rabarber och citrus i kärlet, och häll över den varma sockerlagen. Låt svalna, lägg sedan ett lock på. En stor tallrik och plastfilm funkar bra.

 Låt stå svalt i ca 2-3 dagar, och rör om emellanåt, kanske ett par gånger per dag. 
Sila av saften och häll upp på rengjorda flaskor. 
Njut saften utblandad med valfri mängd vatten och massor av is,
 eller varför inte som en somrig och supergod drinkmix?

Foto; Ida Svensson / Formidabel Expo





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar